Management buy-out financiering

Home|Management buy-out|Management buy-out financiering

Geen geld voor een management buy-out financiering?

Bedrijven kosten al gauw tonnen tot miljoenen euro’s. Maar dat hoeft u niet allemaal op zak te hebben als u op zoek bent naar een management buy-out financiering. Sterker nog, in bepaalde situaties zelfs liever niet.

Bancaire management buy-out financiering is zeker mogelijk

Voor de financiering van een management buy-out zijn er vele mogelijkheden. De eerste is dat u een deel van de prijs zelf financiert en dit aanvult met financiering van de bank. Een variant hierop is dat verkoper een achtergestelde lening verstrekt, in combinatie met een financiering door de bank. Kiest u hiervoor, dan bent u doorgaans 100% eigenaar van de onderneming maar uiteraard wel afhankelijk van de bank en de huidige eigenaar. Let dan ook goed op de voorwaarden die de huidige eigenaar en de bank daaraan verbinden. Mogelijk wil de huidige eigenaar een stem houden in het bedrijf via de raad van commissarissen. Dit soort eisen zijn niet vreemd, maar moeten voor u uiteraard wel acceptabel zijn.

Investeerders zijn erg geïnteresseerd in management buy-out financiering

Een andere en extra mogelijkheid voor financiering van een management buy-out is dat u naast bankfinanciering een investeerder zoekt voor extra eigen vermogen. De investeerder vraagt uiteraard als mede-aandeelhouder wel rendement op het door hem geïnvesteerde vermogen. En dat rendement moet komen uit dividend en/of uiteindelijk uit verkoop van de onderneming.

Als u weinig eigen middelen heeft, is dat geen probleem

Professionele investeerders zien liever dat het management relatief weinig eigen middelen heeft voor de financiering van een management buy-out. Dat maakt het belang van een succesvolle transactie voor de managers namelijk veel groter. En als u goed onderhandelt, kunt u voor een klein bedrag een relatief groot percentage van het eigendom verwerven. Dat wordt ook wel een ‘envy ratio’ genoemd. Als  vuistregel geldt dat bij een management buy-out de gemiddelde inbreng door het management zo’n één tot twee keer het jaarsalaris is. Ook als het een koopprijs van meerdere miljoenen betreft.

Ik sta u graag te woord als u van gedachten wilt wisselen. Mijn ervaring in dit bijzondere vak maakt dat ik u snel op weg kan helpen bij de soms lastige afwegingen.

Vriendelijke groet,

Rob Olfers

06 - 51 96 94 93