REVIEWS VAN KLANTEN

Begin september 2014 besloten mijn compagnon en ik onze 10 jaar partnership te be‘ëindigen. Mijn compagnon was toe aan een nieuwe uitdaging en ik wilde doorgaan. Op basis van referenties uit ons directe zakelijke netwerk hebben we drie adviseurs geselecteerd en onze case voorgelegd. Na de eerste gespreksronde was het meteen duidelijk dat we samen voor een adviseur gingen die de waardebepaling en aandelen inkoop/verkoop transactie zou begeleiden. Niet als twee kemphanen tegenover elkaar, maar op een verstandige manier 10 jaar prettig samenwerken goed afronden. Na de eerste kennismaking hebben we samen ook voor Norman Morseld van Lingedael gekozen. Hij begreep meteen onze case en heeft dit in een recordtijd samen met ons zeer prettig en erg professioneel geregeld. Hij stond er zelf ook echt ondernemend in.

Zowel de onderhandelingen als de afhandeling met notaris gingen snel en foutloos. De sterke kanten waren zijn inlevingsvermogen in de puur financi‘le situatie van het bedrijf als ook de intermenselijke kant. Op de juiste momenten aanvoelen wat nodig is om dit snel en naar ieders tevredenheid af te ronden. Door het advies en de begeleiding waren we er binnen een maand. Misschien wel een wereldrecord. Door deze goede handelingen zijn mijn oud compagnon en ik nog steeds goede vrienden en heb ik me snel weer op mijn bedrijf kunnen concentreren. Ik kan iedereen een dergelijke oplossing aanbevelen.

We wisten dat ons, heel mooie, bedrijf in andere handen terecht moest komen. Om de kracht van het product waar te maken. Uitgevonden door onszelf, zal ik maar zeggen. Door een van ons. Een maakbedrijf. Onze vader reed in de eerste jaren van internationale connectiviteit rond met 4 antennes op zijn autodak door heel Europa. Van hem erfden wij onder meer distributiekanalen in de meest relevante landen van Europa. Niet alleen wij, velen binnen ons bedrijf al 30 jaar totaal verliefd op ons product.

Door toeval, toevallige connecties, legden we de opdracht neer bij Lingedael: dit zijn wij, we zijn te koop. Zij vertaalden ons levensdoel, onze verliefdheid, naar een bedrijfspresentatie – wij dachten dat we die zelf al hadden, aan hen beschikbaar stelden. En weet u, ze haalden er de essentie uit, en voegden er zelf aan toe wat, achteraf, relevant is als je je bedrijf wilt verkopen. En ze zaten op onze nek en eisten van ons dat we die informatie verzamelden, financieel vertaald, die relevant is voor potentiële kopers.

Uiteindelijk heeft een partij ons gekocht die net zo gek is op ons product als wijzelf. Maar als zo’n koper niet voorbij zou zijn gekomen denk ik dat de, dan financiële partijen, door hen, door Lingedael, toch zouden hebben begrepen: zonder die verliefdheid, zonder die betrokkenheid, verzet je als bedrijf geen bergen. Niet in het begin van het leven van het bedrijf en ook niet in de doorstart.

Ik schrijf dit verhaal voor Lingedael omdat ik het vanzelfsprekend vind dat zij zonder mededogen achter onze cijfers aangingen, waar ik zelf verantwoordelijk was, maar minder vanzelfsprekend hoe zij onze liefde voor ons bedrijf respecteerden en hoogachtten. Zij zullen zelf in dit verhaal het woord liefde en verliefdheid vervangen door passie, wat een wel geaccepteerd woord is in de wereld van het zakendoen.

Josephine van Seumeren, directeur / mede-eigenaar van RAVAS
http://www.ravas.com

Josephine van Seumeren, RAVAS

Snelle, persoonlijke en discrete support in de complexe dynamiek van een buy-out uit een beursgenoteerd bedrijf. Prima bijgedragen aan processtrategie en financial modeling. Daarnaast een uitstekend netwerk voor additionele assistentie op juridisch en fiscaal gebied.

CEO die anoniem wil blijven

De betrokkenheid van Lingedael bij transacties, waarbij ik als advocaat betrokken was, bleek telkenmale voor alle partijen van grote toegevoegde waarde. Lingedael begrijpt de chemie van een transactie en doet recht aan eenieders belangen in het proces. Daarbij kijkt Lingedael niet enkel naar de positie van haar eigen opdrachtgever, maar taxeert zij ook op juiste wijze de belangen van de overige betrokkenen.

Op die manier komen partijen bij elkaar en transacties tot stand.

M.R. (Michiel) van Schooten, Advocaat, partner van Lexence Advocaten

Mijn eerste kennismaking met Lingedael was ‘aan de andere kant van de tafel’, toen ze door een mede aandeelhouder werden ingehuurd, die zijn aandelen wilde verkopen. Het resultaat was een management buy-out waardoor ik 100% eigenaar werd en de andere aandeelhouder zijn pakket aan mij verkocht. Het was best een lastig traject, maar door de persoonlijke klik en het inlevingsvermogen, wisten de mensen van Lingedael er een succes van te maken.

Toen ik jaren later vervolgens zelf mijn bedrijf wilde verkopen heb ik niet lang hoeven nadenken en vroeg Lingedael om mij te helpen, maar dit keer aan mijn kant van de tafel. Ook dit is tot een succesvol einde gebracht, wederom in de vorm van een management buy-out. Ik zou de mannen van Lingedael zeker aanraden als je (ver)koop van een bedrijf of een management buy-out overweegt en daarbij assistentie zoekt.

Wij zijn door o.a. het inschakelen van Lingedael een zeer belangrijke periode van ons ondernemers leven heen geloodst. Zij hebben ons op een alerte en gepaste wijze voorzien van de juiste kennis die wij als onderneming niet in huis hadden. Mede door hun hoge kwaliteit van analyseren en situaties inschatten binnen de wereld van bankieren hebben we de juiste stappen weten te zetten binnen onze onderneming en zijn wij hierdoor weer ‘Back in Business’ na een lastige periode

Dennis Steinis, DGA van Reviti Trading

Ik heb Rob Olfers leren kennen als een goede en ervaren corporate finance specialist die veel toegevoegde waarde heeft voor zowel de (ver)kopend eigenaar van een bedrijf, als ook voor mij als advocaat die de juridische begeleiding van de transactie verzorgt. Rob is cijfermatig goed, heeft kennis van financieringen en heeft bancaire contacten.

Hij denkt mee en is gezond kritisch in het belang van zijn opdrachtgever, houdt overzicht, is dealgericht en integer. Samen met zijn cliënt en de jurist vormt hij een dealteam om de transactie voor zijn cliënt op de best mogelijke voorwaarden tot stand te brengen. Ik heb gemerkt dat Rob als lid van dit team onmisbaar is; ieder lid van het dealteam heeft zijn inbreng, vanuit zijn eigen expertise en ervaring en zonder die toegevoegde waarde kan niet het best haalbare resultaat voor de client worden behaald.

Enno Schets, Advocaat

Lingedael heeft voor ons diverse transacties uitgevoerd, tot volle tevredenheid. Zij voerden de onderhandelingen, maakten zorgvuldige en complete afspraken en zelfs concept overeenkomsten, waardoor er weinig werk voor juristen nodig was. Tijdens onderhandelingen werd een aantal stappen vooruit gedacht, waardoor de resultaten vaak in ons voordeel uitpakten. Ze ontzorgen vrijwel het gehele proces, waardoor je alleen op de beslismomenten nodig bent.

Op advies van een van onze potentiële financiers heb ik contact gezocht met Lingedael. Gedurende het traject werd ons al snel duidelijk dat de expertise en het netwerk waar Lingedael over beschikt voor ons als kopende partij een must was, om het aankooptraject tot een goed einde te brengen. Dat laatste is gelukt en wij kunnen kopers en verkopers in spé dan ook van ganser harte Lingedael adviseren als ‘vaklui’ om de aan- of verkoop van uw bedrijf te begeleiden.