Welke investeerder past bij management buy-out

Home|Management buy-out|Welke investeerder past bij management buy-out

Welke investeerder plukt mijn bedrijf niet kaal?

In de media komt het beeld van roekeloze private equity investeerders vaak naar voren. Ze kopen een bedrijf, zadelen het op met schulden en plukken het kaal, zo wordt vaak geschreven. Maar welke investeerder u ook zoekt, de meeste zijn echt niet roekeloos. Het laatste dat een investeerder wil, is een faillissement.

Wat wil een investeerder en welke investeerder moet ik kiezen?

Een investeringsmaatschappij streeft  naar rendement door waardevermeerdering van het geïnvesteerde vermogen. Meestal door te zorgen voor goede financiële resultaten, groei en een positieve cash flow, als het gaat om een management buy-out. Dat vergroot de kans op verkoop van het belang met winst.  Er zijn vrij veel investeerders die zich vooral richten op management buy-outs, dus er is voldoende keuze. Maar ze verschillen onderling sterk. Zo zijn er die zich richten op grote participaties, terwijl anderen juist op kleine ondernemingen zijn gericht. Weer anderen zijn uitsluitend actief binnen bepaalde marktsectoren.

Hoe lang wil een investeerder zich binden?

Een investeerder verbindt zich meestal voor jaren aan het bedrijf waar zij instapt, zeker als het om een management buy-out gaat. Afhankelijk van structuur en doelstelling wordt geïnvesteerd voor een periode van gemiddeld 3 tot 5 jaar, maar er zijn ook investeerders die in veel langere termijnen denken. Let wel op in welk fonds van de investeerder uw case komt, want voor een fonds dat al een aantal jaar bestaat zal men eerder een exit zoeken dan voor een nieuw fonds.

Met welke investeerder kan ik de beste afspraken maken?

Bij het bepalen van met welke investeerder u wilt samenwerken, is het zaak om goed te kijken met welke bedoelingen de samenwerking wordt gezocht. Een juiste partij kenmerkt zich doordat er goede afspraken te maken zijn over de ruimte die het management krijgt en de rol van de investeerder. Het is dan ook erg belangrijk om vooraf te bepalen welke investeerder u gaat benaderen. De juiste keuze vergroot de kans op een succesvolle samenwerking aanzienlijk. Ervaring met verschillende investeerders is belangrijk. Zorg ervoor dat u een adviseur heeft die de verschillende partijen kent, zodat u samen kunt bepalen welke investeerder het beste past.

Zie www.nvp.nl voor een overzicht van de belangrijkste investeerders in Nederland.

Relevante downloads

Ik sta u graag te woord als u van gedachten wilt wisselen. Mijn ervaring in dit bijzondere vak maakt dat ik u snel op weg kan helpen bij de soms lastige afwegingen.

Vriendelijke groet,

Norman Morseld

06 - 51 53 50 47
downloads