Bankfinanciering voor management buy-out

Home|Management buy-out|Bankfinanciering voor management buy-out

Geen bankfinanciering mogelijk voor uw management buy-out?

De klacht uit de markt op dit moment, is dat bankfinanciering bij (kleinere) bedrijfsovernames nauwelijks meer mogelijk lijkt. Banken zelf ontkennen dit. Onze ervaring is dat er nog steeds mogelijkheden zijn, mits u het goed aanpakt.

Bankfinanciering is wel degelijk mogelijk

Feit is dat vrijwel alle professionele management buy-outs met behulp van bankfinanciering worden uitgevoerd. Dat betekent niet dat het ophalen van financiering weer net zo gemakkelijk is als voor 2008 het geval was. Dat is in een aantal gevallen maar goed ook, want de situatie met extreem hoge financiering tegen bijzonder lage rente was uitzonderlijk en soms gevaarlijk. Wij hebben zelfs meegemaakt dat er meer bancaire financiering werd aangeboden dan de koopprijs van een bedrijf.

Reken op strengere voorwaarden voor bankfinanciering

Banken zullen tegenwoordig strengere ratio’s, voorwaarden en garanties vragen, tegen een hogere rentemarge dan we in het verleden gewend waren voor bedrijfsovernames en management buy-outs. Maar als de case goed is voorbereid, is er zeker bancaire financiering te vinden voor een management buy-out. Vooral als er een professionele investeerder mee financiert, zijn banken nog steeds bereid om een management buy-out of andere bedrijfsovername te financieren.

Benader meerdere banken tegelijk, met goede informatie

Praat altijd met meerdere banken tegelijk en zorg voor goede informatie en professionele ondersteuning door mensen met ervaring in het aantrekken van bankfinanciering. Onze ervaring is dat er dan meer mogelijk is dan u wellicht in eerste instantie denkt. Bedenk wel dat u meestal maar een kans krijgt om bankfinanciering aan te vragen. Neem dus voldoende tijd om de aanvraag voor te bereiden en laat mensen met ervaring uw aanvraag maken of op zijn minst bekijken, voordat u de bank om financiering verzoekt. Zorg dat uw aanvraag goed wordt gepresenteerd en benader direct de juiste contactpersoon. Voor acquisitie financiering bestaan bij de meeste banken aparte afdelingen. Benader die direct, in plaats van (alleen) uw eigen account manager. Betrek hem of haar er wel bij, dat maakt de kans op een bankfinanciering groter. Uiteindelijk is een bankier ook maar een mens.

Zie ook onze whitepaper over management buy-outs.

Relevante downloads

Ik sta u graag te woord als u van gedachten wilt wisselen. Mijn ervaring in dit bijzondere vak maakt dat ik u snel op weg kan helpen bij de soms lastige afwegingen.

Vriendelijke groet,

Norman Morseld

06 - 51 53 50 47
downloads