Risico’s van bedrijfsovername bij management buy-out te groot

Home|Bedrijf kopen, Management buy-out|Risico’s van bedrijfsovername bij management buy-out te groot

Risico’s van bedrijfsovername bij een management buy-out te groot?

Risico’s van bedrijfsovername zijn er altijd, dat hoort bij het ondernemerschap. Maar dat ze te groot zijn in geval van een management buy-out is zelden het geval. Wel is het belangrijk om ze goed in kaart te brengen voordat de koop wordt gesloten. De manager is straks ondernemer en mist de ‘zekerheden’ van een arbeidsovereenkomst. Daar staat tegenover dat hij in veel gevallen reeds jaren werkzaam is binnen de onderneming en het bedrijf en de sector goed kent. De prestatie’s van de onderneming zijn komen tot stand mede door de goede prestaties van haar management.

Is de manager een ondernemer?

Veruit het belangrijkste onder de risico’s van bedrijfsovername bij een management buy-out vormt de vraag of de managers die de onderneming willen overnemen ook goede ondernemers zijn. Hoewel een goede manager in de praktijk vaak een goede ondernemer blijkt te zijn vergt dit toch aanvullende eigenschappen. Een ondernemer hakt knopen door en zijn bureau is nou eenmaal het laatste waar beslissingen op terecht komen. Deze druk moet je leuk vinden.

Een ondernemer dient een duidelijke visie te hebben op de onderneming en de sector waarin deze actief is. Hij leidt de troepen zogezegd.

Leg belangrijke afspraken van de samenwerking goed vast

Als meerdere managers samen de onderneming overnemen, kan de samenwerking een een van de belangrijke risico’s van bedrijfsovername gaan vormen. Verschillende eigenaren zetten zich vaak op uiteenlopende manieren in. Dit kan tot fricties leiden. Het is goed om hier voor de aankoop al goede afspraken over te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Voor een mogelijk betrokken investeerder die over het algemeen een rol op afstand nastreeft kan dit leiden tot hele vervelende situaties en harde maatregelen waaronder het ontslag van managers.

Breng verschillende risico’s van bedrijfsovername in kaart

Risico’s worden beter beheersbaar als ze vooraf bekend zijn. De risico’s van bedrijfsovername die samenhangen met de financiering zijn heel belangrijk voor de nieuwe ondernemer. Tegenover deze risico’s vraagt een kapitaalverschaffer om zekerheden. Is er een investeringsmaatschappij die meedoet, dan wil die toekomstig rendement. De manager moet beloften doen, die hij of zij na de overname moet kunnen waarmaken. Door van tevoren duidelijk te maken aan welke eisen de manager moet voldoen, ontstaat er ook duidelijkheid over de gevolgen van de overname.

Zie ook onze whitepaper over management buy-outs.

Relevante downloads

Ik sta u graag te woord als u van gedachten wilt wisselen. Mijn ervaring in dit bijzondere vak maakt dat ik u snel op weg kan helpen bij de soms lastige afwegingen.

Vriendelijke groet,

Norman Morseld

06 - 51 53 50 47
downloads