DGA bedrijf kopen? Verwacht niet te veel van hem/haar

Home|Bedrijf kopen|DGA bedrijf kopen? Verwacht niet te veel van hem/haar

Veel MKB ondernemingen worden geleid door een directeur die zelf het grootste deel van de aandelen en de zeggenschap in handen heeft een zogenaamd DGA bedrijf. DGA betekent in dit geval directeur groot-aandeelhouder.

DGA bedrijf kopen is extra risicovol

Als u een DGA bedrijf gaat kopen brengt dat extra risico’s met zich mee. De onderneming ‘hangt’ vaak sterk aan de DGA en zijn/haar manier van ondernemen en leiding geven. Als een DGA financieel onafhankelijk wordt door zijn bedrijf te verkopen, is de kans groot dat hij een andere ondernemer wordt. U blijkt dan iets anders gekocht te hebben dan het bedrijf dat het leek. Het lijkt eenvoudig om een directeur te vervangen, maar als u een DGA bedrijf koopt, heeft dat meer gevolgen dan in een bedrijf met meerdere directeuren en aandeelhouders.

Welke afspraken bij koop DGA bedrijf?

Doorgaans worden er  veel afspraken gemaakt over de activiteiten die DGA na de verkoop van zijn bedrijf nog moet uitvoeren. Soms wordt zelfs verwacht dat hij nog een aantal jaren gewoon door blijft werken, alsof er niets is gebeurd. Wij zien maar zelden dat deze afspraken vervolgens ook naar wens worden uitgevoerd. Voor een verkopende DGA begint een nieuw leven, nadat zijn bedrijf is verkocht. Maar dat weet hij meestal nog niet op het moment dat de transactie wordt gedaan.

Een DGA bedrijf verandert altijd na de transactie

Het is dan ook niet zozeer een kwestie van onwil als de overdracht niet verloopt zoals verwacht, maar gewoon een gevolg van het feit dat het niet meer “zijn” bedrijf is. Houd hier rekening mee als u een DGA bedrijf koopt en zorg ervoor dat u snel een vervanger heeft, zodat de overdracht van belangrijke werkzaamheden en klanten op tijd en goed gebeurt. Laat de vervanging van de DGA een proactief onderdeel zijn van uw businessplan en geen gevolg van een tegenvallende samenwerking.

Zie ook onze whitepaper over bedrijf kopen

Relevante downloads

Ik sta u graag te woord als u van gedachten wilt wisselen. Mijn ervaring in dit bijzondere vak maakt dat ik u snel op weg kan helpen bij de soms lastige afwegingen.

Vriendelijke groet,

Norman Morseld

06 - 51 53 50 47
downloads